30.9.05

Στην Κεφαλονιά η Ομηρική Ιθάκη



Η απόσταση από το χοιροστάσιο του Ευμαίου μέχρι το παλάτι ήταν 1,5 χλμ. λένε οι ερευνητές


Ιθάκη είναι η Κεφαλονιά, ή τουλάχιστον ένα τμήμα της, ισχυρίζεται
ομάδα ερευνητών που έκανε πολλαπλές έρευνες, συνδυάζοντας τα φιλολογικά
τεκμήρια με γεωλογικά δεδομένα και με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής
τεχνολογίας και φωτογραφιών από δορυφόρο.

Η βρετανική ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη δεν
είναι ολόκληρη η σημερινή Κεφαλονιά, αλλά μόνο το δυτικό τμήμα της, η
περιοχή της Παλικής -του Ληξουρίου- που, σύμφωνα με την άποψή της, ήταν
χωρισμένη από το υπόλοιπο νησί.

Η έρευνα ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη στην Αγγλία και ο
εμπνευστής της, Ρόμπερτ Μπιτλστόουν, είπε στα Νέα ότι είναι πολύ
περισσότερο τεκμηριωμένη από παλαιότερες, λόγω ακριβώς του συνδυασμού
διαφορετικού τύπου ερευνών.

«Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται γεωλογικές έρευνες σε συνδυασμό με τα φιλολογικά τεκμήρια», λέει.

Μαζί του συνεργάστηκαν δύο πανεπιστημιακοί: ο καθηγητής Αρχαίων
Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ Τζέιμς Ντιγκλ
και ο γεωλόγος, καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του
Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ.

Στο βιβλίο τους Odysseus Unbound: The Search for Homer' s Ithaca,
το οποίο κυκλοφόρησε από το Cambridge University Press ο κ. Μπιτλστόουν
περιγράφει ότι, κατά τη γνώμη του, υπήρχε θαλάσσιο πέρασμα από τον
κόλπο της Αγίας Κυριακής μέχρι τον κόλπο του Λιβαδίου, το οποίο
κλείστηκε σταδιακά από μεγάλες κατολισθήσεις των προεκτάσεων του Αίνου,
του όρους που δεσπόζει στο νησί.

«O Όμηρος ήταν απόλυτα ακριβής στις περιγραφές του, απλώς εμείς δεν
μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία που αναφέρει. Καταλαβαίνω τον
ισχυρισμό ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε τοις μετρητοίς ένα κείμενο κατ΄
αρχάς ποιητικό, ωστόσο πιστεύω ότι η ομάδα μας ανακάλυψε την ακριβή
θέση όχι μόνο του νησιού, αλλά και του παλατιού του Oδυσσέα»,
υποστηρίζει.

Από την εκτενή διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία που παρατίθεται στο
τέλος του βιβλίου, ο κ. Μπιτλστόουν απομονώνει ένα βιβλίο και μας λέει
ότι είναι το μόνο που έχει τον ίδιο με εκείνον ισχυρισμό. Είναι η
«Κριτική μελέτη περί ομηρικής Ιθάκης» του Γ. Βολτέρα, το οποίο
δημοσιεύθηκε στην Αθήνα το 1903.

Σύνδεσμος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτα ειναι αυθερεσιες, αραγε πια συμφεροντα ειναι απο πισω, ποσο αφελεις πιστευουν οτι είμαστε για να τα μασισουμε οπως τα μασανε οι εγγλεζοι και οι αμερικανοι. μμ μμ μμ πιναει καμια αγελαδα κανενα γαιδουρακι κσκσκσκοθοθο

Γιώργος Συκιωτης είπε...

Έτυχε τόσο μεγάλης προβολής αυτή η θεωρία που αμφισβητείται από τους αρχαιολόγους, που αυτό και μόνο δημιουργεί υποψίες.Εγώ πέρα από τυχόν επιστημονικά επιχειρήματα που υπάρχουν δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ιθάκη υπάρχουν και επιβιώνουν τα τοπονύμια της Οδύσσειας και όχι στην Κεφαλλονιά? Γιατί δεν τυχαίνουν παρόμοιας προβολής τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ιθάκη, που ΔΕΝ ενισχύονται από το κρατος?Μπορώ να γράψω κι άλλα, δεν έχει νόημα.Απλά πιστεύω ότι κάποιοι έχουν ανάγκη προβολής και επειδή η Ιθάκη είναι ένα μικρό νησί πολύ θα ήθελαν να εκμεταλευτούν το όνομα της, που όπως και να το κάνεις είναι γνωστό παγκοσμίως.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Notis Nidriotis είπε...

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι Ιθακήσιοι είναι οι πραγματικοί απόγονοι του Οδυσσέα. Με την Κάθοδο των Δωριέων, οι Ιθακήσιοι διώχτηκαν από την πατρίδα τους, που ήταν η σημερινή Λευκάδα και μετακόμισαν στην Ομ. Σάμη,παίρνοντας μαζί τους με ότι περιουσιακό στοιχείο μπόρεσαν να μεταφέρουν και το όνομά τους και την Ιστορία τους και τα τιμαλφή τους και την παράδοσή τους και τη δόξα τους.
Η Ιθάκη ήταν α) μόνη και βορειοδυτικότερη όλων, β) η σημερινή Ιθάκη και η σημερινή Κεφαλονιά είναι δίδυμα νησιά από υπάρξεώς τους, άρα δεν μπορεί να είναι η Ιθάκη γ) Η Ιθάκη ήταν στο ενδιάμεσο της διαδρομής Θεσπρωτίας και Δουλίχιου, άρα συμφωνεί με το πρώτο, δ) τα δίδυμα Δουλιχιόν τε Σάμη τε και το τελευταίο η δασώδης Ζάκυνθος βρίσκονται απέναντι από την Ηλεία, σε αντίθεση με την Ομ. Ιθάκη που είναι απόμακρη από την Ηλεία ε) Η σειρά των νησιών είναι από ΒΔ προς ΝΑ, Ιθάκη - τα δίδυμα Δουλίχιόν τε Σάμη τε και τελευταία η Ζάκυνθος. Αυτή η γεωγραφική τοποθέτηση ταυτίζεται με την περιγραφή που κάνει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα του. Από Κρήτη ερχόμενος συναντά τη Ζάκυνθο, αμέσως μετά τα δίδυμα Dulichiumque Sameque και τέλος την Ιθάκη και το Νήριτο του μισητού Οδυσσέα!Αυτές οι καθαρές περιγραφές που μας δίνει ο Όμηρος και επιβεβαιώνει ο Βιργίλιος, αν θέλαμε να τα τοποθετήσουμε στο Χάρτη, αβίαστα η Ομηρική Ιθάκη τοποθετείται στη Λευκάδα, η Σάμη στο Θιάκι (με Αστερίδα το Αρκούδι, που είναι ακριβές αντίγραφο της Ομηρικής περιγραφής και είναι στο διάμεσο Ιθάκης - Σάμης) , το Δουλίχιο στην Κεφαλονιά και τελευταία η Ζάκυνθος. Προσοχή, μην ξεχνάμε ότι ερευνούμε τον Όμηρο κι όχι τον Στράβωνα ή τον Απολλόδωρο ή τον Διονύσιο τον Περιηγητή ή οποιονδήποτε άλλον! Βασική αρχή της Επιστημονικής έρευνας!
ΝΩΝΤΑΣ ΓΑΖΗΣ

Nodas Gazis είπε...

Μετά απ' αυτήν την απίστευτη Δημοσιότητα σε Παγκόσμια Κλίμακα, μετά από τις πομπώδεις εμφανίσεις και τις Γεωλογικές έρευνες για τυχόν ύπαρξης ενός ρυακιού μεταξύ Παλικής και υπόλοιπης Κεφαλονιάς, που χωρίς καμία ένδειξη έγραψε κάποτε ο Στράβων και χωρίς καμία βιβλιογραφική παραπομπή, ήδη κατέρευσε αυτή η θεωρία. Δικαιωθήκαμε λοιπόν όσοι την αντικρούσαμε από την αρχή. Σαφώς ουδέποτε υπήρξε νησί η Παλική. Το πιό παράλογο είναι ότι ένα υποτιθέμενο ρυάκι δημιούργησε μία πομπώδη θεωρία (ενώ κάποιοι ψάζνουν για Υδατάνθρακες), κορόϊδεψαν το Λαό της Παλικής και κυρίως την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα και την ίδια στιγμή παραβλέπουν ένα τεράστιο Πορθμό που αποτελείται από 2 Λιμνοθάλασσες, ένα Δίαυλο για τα πλοία και δύο εγκαταλειμένες Αλυκές και μιας τεράστιας έκτασης 22.500 στρ. ή 22.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όχι απλά τον διαγράφουμε και δεν τον υπολογίζουμε αλλά τον θεωρούμε ως μη υπάρχοντα και χαρακτηρίζουμε την Λευκάδα ως χερσόνησο της Ακαρνανίας, την ίδια στιγμή που το φανταστικό ρυάκι το ανάγουμε σε Πορθμό, εκεί που το υψόμετρο είναι 184 μ. από την θάλασσα! Αυτά είναι ιστοριούλες για παιδάκια!!! Ήδη αυτή η θεωρία μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

Gerasimos είπε...

Είναι πολύ παλιό το δημοσίευμα, και κακώς κάκιστα ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ τον κόσμο για ΔΗΘΕΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των ερευνώ.
Ο εμπνευστής της έρευνας, ΡOΜΠΕΡΤ ΜΠIΤΛΣΤΟΟΥΝ (Robert Bittlestone), πέθανε 4 Μαϊου 2015, πριν την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των ερευνών, που από τα συλλεχθέντα "στοιχεία" έμελλε αυτή να ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από το 2018!
Μετά τον θάνατο του "εμπνευστή", κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, ΑΝ θα ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων και αν ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της ΕΡΕΥΝΑΣ αυτής....!

Unknown είπε...

Πέστε ό,τι θέλετε! Το παλάτι του Οδυσσέα ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Παπαδόπουλο στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στο Σταυρό Ιθάκης! Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες!