8.5.09

Συμπληρωματικά δεδομένα από τον Auton et al. 2009 (γενετική σύσταση των Ευρωπαίων)

Είχα γράψει για αυτό το άρθρο το Φεβρουάριο και τώρα είχα την ευκαιρία να δω τα συμπληρωματικά δεδομένα (pdf) που μόλις εμφανίστηκαν.

Το διάγραμμα S3 περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης πρόσμιξης με το πρόγραμμα STRUCTURE (με αριθμό συνιστωσών K=2 στην άνω σειρά κ.ο.κ.). Τα αποτελέσματα είναι συμβατά με παλαιότερες παρόμοιες αναλύσεις αλλά συμπεριλαμβάνονται πολλοί πληθυσμοί που δεν είχαν εξεταστεί στο παρελθόν:


  • Οι Έλληνες από τη Βόρειο Ελλάδα (#15) και την Κύπρο (#9) παρουσιάζονται χωρίς ιδιαιτερότητες. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα μεταξύ τους σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο.
  • Το μικρό δείγμα των 4 Τούρκων (#38) παρουσιάζει μικρή συμμετοχή από το "Ασιατικό" στοιχείο, αν και αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο Κεντρικό/Νότιο Ασιατικό παρά Ανατολικό Ασιατικό (Μογγολοειδές). Αυτό μάλλον τους κάνει κάπως όμοιους με τους Adygei από τον Καύκασο σε μια προηγούμενη ανάλυση. Είναι ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον πως γίνεται η μετάβαση από το "Ευρωπαϊκό" Καυκασοειδές στοιχείο στο "Κεντρικό/Νοτιό Ασιατικό" Καυκασοειδές στοιχείο μέσω της Τρανσκαυκασίας, του Ιράν και των Κεντρικό-Ασιατικών δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι επίσης απαραίτητη και η μελέτη μεγαλύτερων δειγμάτων Τούρκων λόγω των ετερογενών καταβολών των σύγχρονων Τούρκων.
Ο Πίνακας S5 δείχνει το ποσοστό αυτοσωματικών απλοτύπων που μοιράζονται οι διάφορες Ευρωπαϊκές περιοχές με τους Αφρικανούς Γιορούμπα (YRI).


Οι περισσότερες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου συγκαταλέγονται οι Έλληνες) βρίσκονται σε ένα ποσοστό 0.12% μεταξύ τους όσον αφορά αυτό το στοιχείο, αλλά η Νοτιοδυτική Ευρώπη (Ισπανία και Πορτογαλία) έχει ένα αυξημένο ποσοστό 5.52% που είναι 0.3% υψηλότερο από το αμέσως επόμενο. Επομένως τεκμαίρεται η ύπαρξη ενός Αφρικανικού στοιχείου στην Ιβηρία το οποίο δεν προήλθε από την Ανατολή μέσω της αρχικής εξόδου του ανθρώπου από την Αφρική (Out of Africa exodus), αλλά αργότερα, κατευθείαν από την Αφρική μέσω του Γιβραλτάρ και της Μεσογείου.

Ωστόσο η ανάλυση STRUCTURE δεν δείχνει σημαντική συμμετοχή του στοιχείου των Γιορούμπα (σκούρο πράσινο) πουθενά στην Ευρώπη σε συμφωνία με το πρόσφατο άρθρο των Tishkoff et al. Επομένως κατά πάσα πιθανότητα η τάση αυτή στους Ίβηρες είναι λόγω ενός κοινού στοιχείου (πιθανώς Βορειοαφρικανικού) τόσο στους Ισπανούς όσο και στους Γιορούμπα, παρά σε απευθείαν πρόσμιξη με Δυτικο-Αφρικανικά στοιχεία στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: